Windows 11 installeren op je oude pc of laptop

Windows 11 logo

Windows 11 23H2 is de nieuwste versie van het populaire besturingssysteem van Microsoft. Niet iedereen kan Windows 11 installeren op zijn of haar pc, want Microsoft heeft een aantal minimale systeemeisen gesteld die je pc moet hebben om Windows 11 te kunnen uitvoeren.

Een van de belangrijkste eisen is dat je pc een Trusted Platform Module (TPM) 2.0 chip moet hebben, een beveiligingsfunctie die ervoor zorgt dat je apparaat alleen vertrouwde software kan uitvoeren.

Als je pc geen TPM 2.0 chip heeft kun je Windows 11 niet installeren via de officiële weg. Er is een alternatieve manier om Windows 11 te installeren op niet-ondersteunde hardware, met behulp van een gratis en open source programma genaamd Rufus.

Rufus is een programma dat je kunt gebruiken om opstartbare USB-sticks te maken, waarmee je verschillende besturingssystemen kunt installeren op je pc. Rufus heeft ook een optie om de installatiecontrole van Windows 11 te omzeilen, waardoor je Windows 11 kunt installeren op elke pc die je wilt, ongeacht of deze een TPM 2.0 chip heeft of niet.

Installatiemedia maken met Rufus

  • Download en installeer de nieuwste versie van Rufus
  • Download het Windows 11 ISO-bestand van de Microsoft website
  • Sluit een USB-stick (minimaal 8 GB) aan op je computer en start Rufus op

Klik op SELECTEREN om het Windows 11 ISO-bestand (Win11_23H2_Dutch_x64.iso) te kiezen

Rufus

Klik vervolgens op STARTEN

Er verschijnt nu een scherm met enkele opties. Selecteer “Verwijder de vereiste voor 4GB+ RAM, Secure Boot en TPM 2.0” en klik op OK.

Rufus Windows gebruikerservaring

Er verschijnt een WAARSCHUWING met de tekst “ALLE DATA OP APPARAAT ZAL VERNIETIGD WORDEN

Rufus waarschuwing

Klik op OK om verder te gaan.

Zodra het proces is voltooid, kun je je USB-stick gebruiken om Windows 11 te installeren op elke pc die je wilt, ongeacht of deze een TPM 2.0 chip heeft of niet. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de snelheid van je USB-stick en je pc.

Zie voor meer informatie: Manieren om Windows 11 te installeren (microsoft.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *